KOKERIJ 2014 RECEPTEN DE GOUDSBLOEM

Wat te doen met POMPOEN?

POMPOENKOEKJES (voor 12 koekjes normaal formaat, wij hadden ze kleiner, namelijk ter grote van een kruidnoot gemaakt)

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng alle ingrediŽnten in een grote kom en vorm er balletjes van. Leg deze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Zet dit even weg in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden celcius en bak de koekjes vervolgens in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Hou ze goed in de gaten want de baktijd verschilt per oven. Laat ze iets afkoelen op een rek (dan worden ze ook wat steviger).


POMPOENMUFFINS (voor zo'n twintig minimuffins, vermenigvuldig hoeveelheden voor grotere aantallen):

Smelt de boter. De pompoen samen met de gesmolten boter in een keukenmachine fijn malen. Voeg bloem, wijnbaksteenpoeder, geraspte kaas en droge specerijen samen en meng goed. Voeg pompoen-botermengsel toe en meng. Klop het ei met de mosterd en melk en voeg dit ten slotte toe aan bloem-pompoen mengsel. Vul de muffinvormpjes en bak de muffins in een voorverwarmde oven op zo'n 200 graden in zo'n twintig minuten gaar en goudbruin.

Serveer met POMPOENCHUTNEY (voor 1 pot van zo'n 500gr.)

Breng azijn met suiker aan de kook, roer af ten toe, zodat suiker makkelijker oplost; voeg specerijen toe en laat zo'n tien minuten meepruttelen; voeg ui en rode peper toe, laat nog zo'n tien minuten meepruttelen; voeg daarna de pompoen toe en laat doorpruttelen totdat pompoen net gaar is en de chutney een prettig ingedikt is (zal bij afkoelen nog wat verder indikken). Schep de chutney in een gesteriliseerde pot en bewaar in de koelkast (bij goed steriliseren is de chutney maanden houdbaar!).


COUSCOUS MET POMPOEN & KIKKERERWTEN

Kook/stoom de couscous zoals je gewend bent of aangegeven staat op de verpakking. Verhit een scheut (olijf-)olie in een pan en fruit daarin de gehakte ui glazig.
Voeg de geperste knoflook aan toe. Voeg er de specerijen aan toe en peper en zout naar smaak, roer door elkaar, fruit even mee en doe er dan de tomaten en het sap uit blik bij. Plet de tomaten met een houten lepel. Doe er dan de tomatenpuree en de harissa bij en roer het door de massa. Bedek het geheel met twee glazen water, breng weer aan de kook, doe het deksel op de pan en laat zachtjes koken. Voeg wat water toe indien nodig. Als de saus wat is ingedikt voeg er dan de stukken pompoen en de al gekookte kikkererwten aan toe. Doe het deksel weer op de pan en laat het geheel zachtjes koken tot de pompoen gaar maar zeker niet te gaar is (het mag geen puree worden). Schep de hete couscous op een schaal (de couscous eventueel vermengen met een klontje boter) en schep het pompoen-kikkererwtenmengsel er voorzichtig doorheen. Garneer met korianderblad of peterselieblad en eventueel partjes gekookt ei, olijven.


POMPOENCURRY

Pompoen in stukjes
Knoflook, verse gember en rode peper fijn gesneden Flinke ui fijn gesneden Korianderzaad, komijnzaad, mosterdzaad Kurkuma, kerriepoeder, paprikapoeder, zout en peper Kokosmelk Zonnebloemolie

Rooster koriander-, komijn- en mosterdzaad in een droge koekepan totdat het zaad begint te geuren. Laat wat afkoelen en maal fijn in een vijzel.

Fruit in een wok of flinke koekepan de ui langzaam (niet bruin bakken), voeg de knoflook, gember en rode peper toe, voeg daarna het geroosterde specerijmengsel toe en vervolgens de andere specerijenen. Goed roeren. Voeg dan pompoen toe en op matig vuur even roerbakken. Voeg kokosmelk toe en laat curry op rustig vuur pruttelen totdat pompoen gaar, maar zeker niet te zacht is (het moet geen puree worden). Garneer met vers korianderblad.

Serveer met basmatirijst of naanbrood.


GEROOSTERDE POMPOEN met vrienden uit de oven

Halveer en snijd de pompoen in schijven. Snijd aardappel in flinke parten (pompoen en aardappels niet schillen!) Doe pompoen en aardappel op bakplaat met staande rand of flinke ovenschaal. Naar smaak alle specerijen, de knoflook en rozemarijn toevoegen. Flinke scheut olijfolie erover heen en de boel goed door elkaar heen husselen, zodat de pompoen en aardappelen rondom in olie-specerijenmengsel zij gekeerd. Gaar het mengsel in voorverwarmde oven van zo'n tweehonderd graden in ongeveer een half uur, laat niet te zacht worden. Tegen het einde even vlak onder de gril plaatsen, zodat de pompoen en aardappel mooi bruin korstje krijgen.

Serveer met TAHINSAUS (tahin is een sesampasta, te koop in de boerderijwinkel)

Meng enkele lepels tahin met limoen of citroensap en voeg daarna water toe (de tahin zal eerst dikker worden en door goed te blijven roeren uiteindelijk dunner worden) totdat het een fijne consistentie heeft. Voeg de rest van de ingrediŽnten toe.


SALADE CARPRESE met GEROOSTERDE POMPOEN

LASSI ofwel een verfrissende Indiase yoghurtdrank

Doe de yoghurt in een keukenmachine of blender, voeg alle andere ingrediŽnten toe en meng totdat het een dunnere consistentie heeft gekregen. Proef tussendoor of de smaak naar wens is! Kan eventueel ook met mango er doorheen.